Jesteśmy w social mediach

Regulamin i Standardy Ochrony Małoletnich

Regulamin warsztatów Akademii Kulinarnej Cook`n`Talk.

1. Warsztaty kulinarne organizowane są przez firmę Akademia Kulinarna Cook`n`Talk Jakub Bednarek, której siedziba mieści się w Radomiu (26-600) przy ulicy Rynek 7 i posiadającej numer NIP 9482311831 oraz REGON 382307047- zwanej dalej “Organizatorem”.

2. Osoba, która chce skorzystać z usługi- zwana dalej “Uczestnikiem”, wyraża zgodę na przetwarzanie przez organizatora swoich danych osobowych w rozumieniu Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997roku o ochronie danych osobowych (Dz. U. Z 2002 r. nr 101 poz. 926 z późn. zm. ), w celu przeprowadzenia procesu sprzedaży na stronie internetowej Akademii – www.

3. Akademia prowadzi warsztaty kulinarne lub pokazy kulinarne dla osób dorosłych oraz dzieci. Za dzieci, które biorą udział w warsztatach/pokazach ponoszą odpowiedzialność pełnoletni opiekunowie.

4. Zajęcia Akademii Cook`n`Talk odbywają się w budynku zlokalizowanym w Radomiu przy ulicy Rynek 7.

5. Każdy, kto dokonuje zakupu usługi oferowanej przez Akademię Kulinarną Cook`n`Talk, automatycznie akceptuje regulamin znajdujący się na stronie internetowej www.cookandtalk.pl- dotyczy to warsztatów oraz pokazów kulinarnych.

6. Osoba, która chce skorzystać z udziału w warsztatach kulinarnych Organizatora, musi zaakceptować niniejszy regulamin i dokonać opłaty za udział w warsztatach.

7. Warsztaty kulinarne Akademii są zajęciami praktycznymi, a Organizator zapewnia, iż Uczestnicy otrzymają wiedzę dotyczącą przygotowywanych potraw oraz przećwiczą praktyczne przygotowanie wybranych potraw. Organizator nie gwarantuje, w jakim stopniu wiedza oraz umiejętności zostaną przyswojone przez Uczestnika.

8. Liczba miejsc na poszczególnych warsztatach jest ograniczona i wyraźnie oznaczona w opisie usługi na stronie www.cookandtalk.pl

9. Zajęcia warsztatowe będą odbywały się w języku polskim, chyba że w opisie usługi na stronie www.cookandtalk.pl znajdzie się informacja, iż odbędą się zajęcia w innym języku. Jednocześnie Organizator informuje, że niektóre warsztaty mogą być prowadzone przez osoby, których język polski nie jest językiem ojczystym, ale zapewnia, iż możliwa będzie komunikacja z prowadzącym warsztaty.

10. Zakres warsztatów, ich temat, data oraz godzina odbywania się warsztatów, ich cena oraz przybliżony czas trwania będą określone indywidualnie dla każdych zajęć, na stronie internetowej w opisie warsztatów.

11. Prowadzących warsztaty może być więcej niż jedna osoba.

12. Organizator w ramach usługi zapewnia Uczestnikowi zajęcia grupowe z prowadzącym, sprzęty kuchenne potrzebne do uczestnictwa w warsztatach, fartuch kuchenny na czas zajęć, wszelkie produkty spożywcze niezbędne do przygotowania potraw określonych w zakresie danych warsztatów oraz napoje: wodę, kawę i herbatę lub inne określone w opisie warsztatów.

13. Uczestnik zobowiązany jest do przestrzegania podstawowych zasad higieny w czasie trwania warsztatów.

14. Uczestnik jest zobowiązany do poinformowania Organizatora o występujących niego chorobach zakaźnych (w tym np. żółtaczka), o których wie, a także o alergiach, które mogą mieć wpływ na jego zdrowie w czasie trwania warsztatów. Udzielenie Organizatorowi takich informacji nie zwalnia Uczestnika z odpowiedzialności za nieprzestrzeganie zasad odżywiania i higieny, które są wynikiem jego sytuacji zdrowotnej.

15. Program warsztatów publikowany na stronie internetowej Organizatora nie zawiera szczegółowego opisu składników niezbędnych do wykonania potrwa, ale Uczestnik każdorazowo może uzyskać takie informacje poprzez kontakt z Organizatorem na:

16. Potrawy przygotowywane na warsztatach mogą zawierać produkty mogące wywołać reakcje alergiczne, np. mleko, orzechy, migdały itp., Uczestnik musi więc wziąć ten fakt pod uwagę podczas wyrażania zgody na uczestnictwo w warsztatach.

17. Uczestnik odpowiada za szkody wyrządzone w czasie trwania warsztatów zarówno sobie jak i innym Uczestnikom, które są wynikiem nieuważnego, nieostrożnego zachowania lub zaniedbania czy lekkomyślności.

18. Organizator nie wyraża zgody na korzystanie z własnych produktów spożywczych i napojów przez Uczestników, chyba, że Uczestnik uzyska wcześniejszą zgodę Organizatora.

19. Możliwa jest zmiana w zakresie potraw przygotowywanych na warsztatach, jeśli nie zmienia to zakresu warsztatów i ich tematyki.

20. Organizator zastrzega sobie prawo do udokumentowania przebiegu warsztatów za pomocą urządzeń rejestrujących obraz i dźwięk oraz późniejszego wykorzystania materiałów w administrowanych przez siebie mediach elektronicznych oraz swoich działaniach marketingowych.

21. Kupujący udział w warsztatach akceptuje ofertę warsztatów przedstawioną na stronie internetowej.

22. Każdy chcący zakupić miejsce na warsztatach wybiera temat i datę wydarzenia, wypełnia odpowiedni formularz na stronie internetowej oraz uiszcza odpowiednią opłatę przypisaną do wybranych warsztatów.

23. Opłaty za warsztaty odbywają się za pośrednictwem platformy www.przelewy24.pl, która jest własnością spółki DialCom24 Spółka z o.o. z siedzibą w Poznaniu (60-327) przy ulicy Kanclerska 15, wpisanej do rejestru przedsiębiorców, prowadzonego przez Sąd Rejonowy Poznań, VIII Wydział Gospodarczy KRS pod numerem 634509164, o kapitale zakładowym w wysokości 1 697 000,00 pln wpłaconym w całości. Operatorem kart płatniczych jest PayPro SA Agent Rozliczeniowy, ul. Kanclerska 15, 60-327 Poznań, wpisany do Rejestru Przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS 0000347935, NIP 7792369887, Regon 301345068.

24. Uczestnik dokonujący zakupu uczestnictwa w warsztatach oraz płatności za pośrednictwem platformy www.przelewy24.pl będzie każdorazowo informowany przez Organizatora o przyjęciu zapisu na zajęcia oraz o przyjęciu płatności drogą mailową.

25. Organizator nie ponosi odpowiedzialności za błędy Uczestnika, które wynikną przy dokonywaniu płatności za pośrednictwem platformy www.przelewy24.pl, a będące wynikiem niestosowania się do instrukcji dokonywania tam płatności.

26. Dokonanie płatności za udział w wybranych warsztatach traktowane jest jako wykupienie danych zajęć. Uczestnik może zrezygnować z udziału w wykupionych warsztatach nie później niż 5 dni przed datą planowanych zajęć- wówczas opłata zostanie zwrócona Uczestnikowi przez Organizatora w terminie 7 dni roboczych od daty poinformowania o rezygnacji z uczestnictwa.

27. Jeżeli kupujący miejsce na warsztatach nie będzie na nich obecny lub zrezygnuje z nich w terminie krótszym niż 5 dni przed warsztatami, zapłaci Organizatorowi karę umowną w wysokości równej cenie wykupionych warsztatów. Zapłata kary umownej nastąpi w formie potrącenia z opłaty zwracanej Uczestnikowi na podstawie pkt. 26. tego Regulaminu.

28. Jeżeli Uczestnik nie może brać udziału w wykupionych warsztatach kulinarnych, ma prawo wskazać inną osobę, która weźmie udział w zajęciach za niego. Uczestnik musi wskazać taką osobę najpóźniej 1 dzień przed planowanymi zajęciami oraz wskazana osoba musi zapoznać się i zaakceptować ten Regulamin. Wskazanie osoby na miejsce Uczestnika następuje przez Uczestnika drogą mailową na adres: info@cookandtalk.pl

29. Jeżeli warsztaty będą musiały być odwołane Organizator wskaże Uczestnikowi inny termin lub tematykę warsztatów. Jeżeli Uczestnik nie wyrazi zgody na zmianę bądź zamianę, Organizator dokona zwrotu opłaty za wykupione warsztaty w terminie 28 dni roboczych od daty poinformowania o braku zgody Uczestnika na zmiany.

30. Reklamacje dotyczące sprzedaży usługi drogą elektroniczną powinny być składane drogą mailową na adres: info@cookandtalk.pl

31. Reklamacja musi zawierać następujące dane: imię, nazwisko oraz adres osoby składającej reklamację. Reklamacje będą podlegały indywidualnemu rozpatrzeniu przez Organizatora po zapoznaniu się z zastrzeżeniami Uczestnika w odniesieniu do wszelkich okoliczności sprawy, której dotyczy reklamacja, w ciągu 30 dni. Uczestnik zostanie poinformowany o wyniku i sposobie rozpatrzenia reklamacji na adres podany w zgłoszeniu reklamacji.

32. Organizator ma prawo do zmian w niniejszym Regulaminie w każdej chwili, a zmiany te nie będą dotyczyły Uczestników, którzy zaakceptowali Regulamin, chyba że się na taką zmianę zgodzą.

STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH

Celem polityki „Standardów Ochrony Małoletnich” jest zapewnienie wszystkim uczniom sprzyjających warunków do nauki oraz rozwoju w atmosferze życzliwości, szacunku, akceptacji i bezpieczeństwa.

Rozdział I
Objaśnienie terminów

1. Dzieckiem/małoletnim jest każda osoba do ukończenia 18 roku życia
2. Krzywdzenie dziecka lub osoby małoletniej należy rozumieć jako celowe lub
niezamierzone działanie dorosłego lub innego dziecka, które wpływają na wasz rozwój fizyczny lub psychiczny.
Rozdział II
Rozpoznawanie i reagowanie na czynniki ryzyka krzywdzenia uczniów

1. Wszyscy pracownicy Akademii w ramach wykonywanych obowiązków zwracają uwagę kiedy uczniowi dzieje się krzywda.
2. Wyróżnia się 4 podstawowe formy krzywdzenia:
 Przemoc fizyczna to między innymi: popychanie, szarpanie, policzkowanie, szczypanie,
kopanie, duszenie, bicie otwartą ręką, pięścią lub przedmiotami.
 Przemoc psychiczna to między innymi: poniżanie, upokarzanie, ośmieszanie, wyzywanie, wyśmiewanie, odtrącanie dziecka, wciąganie dziecka w konflikty dorosłych, wytykanie z powodu odmienności.
 Wykorzystanie seksualne to naruszenie sfery intymnej dziecka, zmuszanie do oglądanie nagich osób, robienie zdjęć lub filmów z udziałem dziecka bez odzieży.
 Zaniedbywanie to: niezaspokajanie podstawowych potrzeb fizycznych i psychicznych dziecka lub nie respektowanie jego podstawowych praw (niedożywienie, ubiór
nieadekwatny do pory roku, zaniedbanie higieniczne, pozostawanie na dworze bez opieki w godzinach wieczornych i nocnych, nie dbanie o higienę snu i odpoczynku, nie posyłanie dziecka do szkoły, nie zapewnia dziecku opieki lekarskiej).
3. Przemocy można doświadczyć ze strony innych uczniów, rodziców lub opiekunów, a także osób trzecich tj. innych osób z którymi ma się kontakt.

Rozdział III
Procedury interwencji w przypadku krzywdzenia dziecka

W przypadku doświadczenia jakiejkolwiek formy krzywdzenia ze strony osób dorosłych lub innych uczniów należy zawiadomić trenera, opiekuna grupy lub właściciela Akademii Kulinarnej Cook`n`Talk.
Uruchomiona zostanie wówczas odpowiednia do zgłoszonej sytuacji procedura.

Rozdział IV
Zasady ochrony wizerunku ucznia

1. Akademia uznając prawo każdego dziecka do prywatności zapewnia standardy ochrony wizerunku oraz danych osobowych zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa.
2. Zgodę na publikację wizerunku ucznia wyrażają w formie pisemnej rodzice lub
opiekunowie prawni.

Rozdział V
Monitoring stosowania Standardów

Raz w roku dokonywana jest analiza realizacji Polityki ochrony dzieci przed
krzywdzeniem i w razie potrzeby właściciel Akademii wprowadza do Polityki niezbędne
zmiany.

Rozdział VI
Zasady udostępniania Rodzicom i Dzieciom Standardów do zapoznania się
z nimi i ich stosowania

1. Dokument „Standardy Ochrony Małoletnich” jest dokumentem ogólnodostępnym dla personelu Akademii, Dzieci oraz ich Rodziców/opiekunów prawnych.

Rozdział VII
Przepisy końcowe

1. Polityka ochrony dzieci przed krzywdzeniem wchodzi w życie z dniem jej ogłoszenia.
2. Ogłoszenie następuje w sposób dostępny dla pracowników Akademii, dzieci i ich rodziców/opiekunów prawnych poprzez zamieszczenie na stronie internetowej.
rodziców.

Załącznik nr 1
Zasady bezpiecznych relacji personel – dzieci
w Akademii Kulinarnej Cook`n`Talk w Radomiu

Zasady bezpiecznych relacji personelu z dziećmi/uczestnikami obowiązują wszystkich pracowników Akademii, praktykantów i wolontariuszy. Personel powinien traktować uczniów z szacunkiem uwzględniając ich godność i potrzeby. Niedopuszczalne jest stosowanie przemocy
w jakiejkolwiek formie.
1. Działania, które personel Akademii podejmuje wobec dzieci/ uczniów powinny być adekwatne do sytuacji, uzasadnione, bezpieczne i sprawiedliwe.
2. Nikt nie może ucznia bić, szturchać, popychać, lekceważyć, zawstydzać, upokarzać, obrażać ani dotykać w sposób, który może zostać uznany za nieprzyzwoity lub niestosowny.
3. Personelowi nie wolno używać wobec uczniów wulgarnych słów, gestów i żartów, czynić obraźliwych uwag, stosować wypowiedzi dotyczących aktywności bądź atrakcyjności seksualnej oraz wykorzystywać władzę lub przewagę fizyczną (zastraszanie, przymuszanie, groźby).
4. Osoby dorosłe pracujące w Akademii nie mogą proponować uczniom alkoholu, wyrobów tytoniowych ani innych nielegalnych substancji. Nie mogą ich również używać w obecności ucznia.
5. Pracownicy szkoły nie mogą zapraszać ucznia do swojego miejsca zamieszkania ani spotykać się z uczniami poza godzinami pracy.
6. Właściwą formą komunikacji nauczyciela/trenera z dziećmi/uczniami lub rodzicami/opiekunami poza godzinami pracy są kanały służbowe ( e-mail) lub za zgodą nauczyciela/trenera kontakt przez komunikator Messenger zgodnie z regulaminem korzystania z aplikacji Messenger jako narzędzia komunikacyjnego.
7. Jeśli uczeń czuje się niekomfortowo w jakiejś sytuacji, z powodu jakiegoś zachowania czy słów osoby dorosłej pracującej w Akademii, dziecko/uczeń może o tym powiedzieć swojemu nauczycielowi/opiekunowi wycieczki lub Właścicielowi Akademii oraz oczekiwać odpowiedniej reakcji i/lub pomocy.

Zasady bezpiecznych relacji dziecko – dziecko
w Akademii Kulinarne Cook`n`Talk w Radomiu

1. Traktuj koleżanki i kolegów z należytym szacunkiem.
2. Słuchaj innych, gdy mówią, nie przerywaj innym, gdy się wypowiadają.
3. Pamiętaj, że każdy ma prawo do wyrażania swojego zdania, swoich myśli i przekonań, jeśli nie naruszają one dobra osobistego innych osób.
4. Przestrzegaj zasad bezpieczeństwa obowiązujących w Akademii – nie narażaj innych na niebezpieczeństwo.
5. Konflikty rozwiązuj w sposób pokojowy:
 Wycisz się, uspokój, zatrzymaj niepotrzebną kłótnię, zanim stracisz nad sobą kontrolę, a konflikt się tylko nasili.
 Powiedz co według Ciebie jest problemem, co jest przyczyną nieporozumienia, czego oczekujesz.
 Słuchaj co mówi druga osoba, jakie są jej odczucia, czego ona oczekuje i podsumuj, to co usłyszałeś/usłyszałaś.
 Wymyślcie rozwiązanie, które będzie zadowalające dla Was obojga.
 Pamiętaj! Jeśli nie uda się Wam rozwiązać konfliktu, zawsze możecie zwrócić się
o pomoc do trenera zajęć lub właściciela Akademii.
6. Nie bądź obojętny gdy komuś dzieje się krzywda. Zawsze poinformuj o tym trenera lub właściciela Akademii.
7. Akademia jest wspólnotą – nie stwarzaj sytuacji, w których Twoje koleżanki lub koledzy czuliby się celowo pomijani, izolowani.
8. Nie wolno Ci bić, szturchać, popychać ani w jakikolwiek sposób naruszać integralności fizycznej innego dziecka.
9. Szanuj przestrzeń intymną swoich kolegów i koleżanek. Nigdy nie dotykaj koleżanki lub kolegi w sposób, który może być uznany za nieprzyzwoity lub niestosowny.
10. Nie wolno Ci wyśmiewać, obgadywać, ośmieszać, zawstydzać, upokarzać, lekceważyć i obrażać innych uczniów.
11. Nie wypowiadaj się w sposób obraźliwy o rodzicach Twoich kolegów i koleżanek.
12. Nie zwracaj się w sposób wulgarny do innych.
13. Pamiętaj, że żarty, które nie bawią drugiej osoby, nie są żartami i taką zabawę słowną natychmiast przerywaj.
14. Bądź tolerancyjny – szanuj odmienny wygląd, przekonania, wierzenia, poglądy innych.
15. Szanuj prawo innych do prywatności, nie przeglądaj prywatnych rzeczy.
16. Nie wolno Ci nagrywać ani rozpowszechniać wizerunku kolegi/koleżanki bez jego/jej wyraźnej zgody.
17. Szanuj rzeczy osobiste i mienie kolegów/koleżanek.
18. Jeśli chcesz pożyczyć jakąś rzecz od kolegi/koleżanki, zapytaj.
19. Nie namawiaj innych do krzywdzenia.

PAMIĘTAJ !!!
KAŻDY ma prawo do poszanowania swojej godności.
JEŚLI sam/a doznajesz krzywdy lub jesteś świadkiem krzywdzenia innego ucznia to
NATYCHMIAST powiedz o tym komuś dorosłemu: trenerowi, wychowawcy
nauczycielowi lub innemu dorosłemu, który jest dostępny na terenie Akademii !!!

Telefon Zaufania dla Dzieci i Młodzieży: 116 111
Całodobowa infolinia dla dzieci, młodzieży, rodziców i nauczycieli: 800 080 222
Antydepresyjny Telefon Forum Przeciw Depresji: 22 594 91 00
Telefoniczna Pierwsza Pomoc Psychologiczna: 22 425 98 48

Standardy wchodzą w życie z dniem opracowania, tj. 16.02.2024r.

Kontakt

Akademia Kulinarna COOK`N`TALK 26-600 Radom, Rynek 7

tel. 577 022 302
mail: info@cookandtalk.pl  NIP: 948 231 18 31

VOUCHER PREZENTOWY na warsztaty kulinarne można zakupić:
– bezpośrednio w CooknTalk- napisz do nas mail
– w Prezent Marzeń- https://prezentmarzen.com
– w Katalog Marzeń – https://katalogmarzen.pl/pl/propozycje-partnera/cook-n-talk